Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanemizde İlk Defa Uygulanan Tedavi İle Pelvik Konjesyon Sendromu Olan Hastaların Sağlığına Kavuşturulması Sağlanıyor
25 Temmuz 2024

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, kadınlarda kasık varislerine yol açan "Pelvik Konjesyon Sendromu" için ilk kez bir operasyon gerçekleştirildi. Bu sendrom, kadınların karın alt bölgesinde, özellikle pelvis ve yumurtalıklar çevresinde varislerin oluşması ile biliniyor. Hastalar genellikle karın ağrıları, idrarda gizli kanama ve genital bölge ile kasıklarda belirgin varisler ile karşı karşıya kalıyor.

Yaklaşık her 10 kadından birinde görülen bu sendrom, genellikle 20 ila 45 yaş arasındaki kadınlarda daha sık rastlanıyor. Ayrıca, doğum sayısının artmasıyla sendromun görülme olasılığı da yükseliyor. Hafif şikayetler için ağrı kesici ve semptomatik ilaçlar faydalı olabiliyor. Ancak açık cerrahi tedavi, risk ve komplikasyonlar nedeniyle pek önerilmiyor. Bunun yerine, yumurtalıklara ve çevre genital organlara giden genişlemiş varislerin ameliyatsız damar içi yolla tıkanmasına dayanan embolizasyon yöntemi, güvenli ve etkili bir çözüm sunuyor.

Operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. Kadir Çekirdekoğlu, süreci şöyle anlattı: "Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, anjiyo ünitesinde lokal anestezi altında hastanın kasık bölgesinden giriş yaparak kan kaçağı olan damara tıkaç malzemesi yerleştirdik. Bu sayede hastamızı sağlığına kavuşturduk. Hastanemizde ilk kez yapılan bu işlem sayesinde artık hastalarımızın tedavilerini Siirt'te yapabiliyoruz ve dış merkezlere sevklerin önüne geçiyoruz."eah